
۱۰ نکته مهم برای حمامکردن کودک
حمامکردن بخشی از روتین بهداشتی زندگی است اما حمامکردن نوزادان و کودکان به ایجاد آرامش و آماده شدن کودکتان نیز برای خواب بهتر کمک میکند. هرچند ممکن است استحمام کودک برای والدین کار ساده ای نباشد.
بیایید ۱۰ نکته مهم در مورد روش صحیح حمامکردن کودکان را مرور کنیم:
۱.مراقبت از کودک
مهمترین نکته که باید در زمان حمامکردن کودک خود بدانید این است که هرگز کودک خود را بدون مراقبت رها نکنید یا در طول حمامکردن از او دور نشوید، حتی برای یک ثانیه. کودکان نوپا ممکن است با یک حرکت ناگهانی، در وان کودک سر بخورند و توانایی نجات خود را در آب هر چند اندک وان ندارند. حتی چند لحظه تنها گذاشتن کودک در وان به دلیل آوردن وسیلههای مورد نیاز هم، میتواند جان کودکتان را تهدید کند.
۲. وسایل حمام
تمام وسایل حمام را از قبل آماده و در دسترس بذارید، مانند:
- یک دستمال تمیز
- یک ظرف برای شستشو کودک با آب
- حوله گرم، لطیف و خشک: یکی برای خواباندن کودک و دیگری برای خشک کردن (استفاده از حولههای کودک کلاهدار اغلب آسانتر است)
- پوشک و لباس تمیز
- شامپوی مناسب برای کودک
شامپو سر و بدن کودک ناتل یک محصول بینظیر برای کودک شماست. این محصول با فرمولاسیون فوقالعاده ملایم، بدون ایجاد هرگونه حساسیت، برای شستن مو و پوست بدن کودک شما کاملا مناسب است. فرمول این شامپو، بدون سولفات است؛ در نتیجه بدون ایجاد هرگونه حساسیت میتوانید با خیالی آسوده آن را برای نوزاد یا کودک خود انتخاب کنید.
۳. دمای حمام
حتما دمای حمام و آب را چک کنید: قبل از اینکه کودک خود را در حمام بگذارید، دمای آب را بین ۳۲ تا ۳۵ درجه سانتیگراد تنظیم کنید. اگر دماسنج ندارید، از مچ دست یا آرنج خود برای آزمایش دما استفاده کنید، آب باید گرم باشد، نه داغ. وان نوزاد را با حداکثر ۶ سانتیمتر آب پر کنید. قبل از قرار دادن کودک در وان، آب را با دست خود چک کنید. زمانی که کودک در وان است به آن آب اضافه نکنید.
۴. روش حمامکردن
نوزاد شما باید در طول یک یا دو هفته اول فقط حمام با اسفنج داشته باشد که به آن حمام اسفنجی گفته میشود، تا زمانی که بند ناف بیفتد از این روش برای نظافت نوزادتان استفاده کنید. در ادامه به معرفی حمام اسفنجی میپردازیم:
- کودک خود را روی یک پتو یا حوله کرکی در جایی که صاف و راحت است بخوابانید (مثل میز تعویض، تخت، زمین و غیره).
- قبل از شروع یک لگن آب، یک دستمال مرطوب و شامپو ملایم بچه در دسترس داشته باشید. پیشنهاد دکتر عبیدی به شما شامپو سر و بدن کودک ناتل است.
- ابتدا صورت کودک خود را با آب بشویید، سپس دستمال را در آب شامپو آغشته کنید تا بقیه بدن او به آرامی بشویید. به چینهای زیر بازو، پشت گوش، دور گردن و ناحیه تناسلی توجه ویژه داشته باشید.
- کودک خود را در حوله پیچیده نگه دارید.
۵. زمان مناسب برای حمامکردن معمولی
هنگامیکه ناحیه بندناف کودک شما بهبود یافت، میتوانید حمامکردن معمولی را شروع کنید. اولین حمامها را تا حد امکان ملایم و کوتاه کنید. قبل از شستن نوزادتان مطمئن شوید که سیر و سرحال است. کودک گرسنه و خسته، میتواند روند حمامکردن را برای شما دشوار و دردسرساز کند.
۶. انتخاب وان حمام
فرزند شما تا هفته ۱۴ بعد از تولد، امکان نشستن در وان را نخواهد داشت. بعد از این مدت توصیه میشود از یک وان پلاستیکی محکم برای کودک استفاده کنید. صندلیهای حمام نوزاد (که قابلیت واژگون شدن دارند) یا وانهای بادی گزینه مناسبی نیستند. پس از هر بار استفاده، وان را کاملاً تخلیه کنید تا از زنگ زدگی و کپک زدن جلوگیری شود.
۷. نکات مهم حمامکردن نوزاد
- ساعت و جواهرات خود را درآورید تا بر روی بدن کودک خراش ایجاد نکنید.
- دستان خود را با دقت با شوینده مناسب بشویید.
- هنگام حمامکردن نوزاد، گوشی خود را سایلنت یا خاموش کنید، تا حواستان پرت نشود.
- پس از درآوردن لباس نوزاد، فوراً او را در آب قرار دهید.
- از یک دست برای حمایت از سر و پشت کودک و از دست دیگر برای شستشو استفاده کنید. همیشه هنگام حمامکردن فرزندتان حداقل با یک دست او را بگیرید. بستهبندی شامپو سر و بدن کودک ناتل بهگونهای است که به راحتی با یک دست باز میشود.
- بدن کودک خود را با آب گرم تمیز و با استفاده از یک ظرف آب، دستمال شستشو یا دست آزاد خیس کنید. مراقب باشید که ناگهان آب را روی سرش نریزید زیرا این کار خطر وارد شدن آب به دهان و بینی نوزاد را دارد و احتمال خفگی را بیشتر میکند.
- از سر کودک خود به پایین شستشو را انجام دهید.
- صورت او را با یک دستمال تمیز و مرطوب به آرامی پاک کنید.
- هنگام شستن کودک مراقب سر خوردن او باشید، بدن خیس نوزادان بسیار لغزنده است.
- اگر کودک شما مو دارد، مقدار کمی شامپو بچه را به آرامی به آن بمالید. هنگام شستشو، دست خود را روی پیشانی او قرار دهید تا شامپو از چشمان او دور بماند.
- مقدار کمی از شوینده ملایم کودک را به آرامی از گردن به پایین روی بدن کودک بمالید. به چینهای پوستی در گردن، زیر بغل و کشاله ران کودک توجه کنید.
۸. فاصله زمانی مناسب برای حمامکردن
حمامکردن بیش از حد کودک میتواند پوست او را خشک یا تحریک کند. نوزادان نیازی به حمامکردن هر روز ندارند. کودکان باید هفتهای یک یا دو بار یا زمانی که کثیف هستند حمام شوند (مثلاً بعد از بازی در گل، شنا یا عرق کردن). اکثر بچهها پس از رسیدن به سن بلوغ شروع به حمامکردن روزانه میکنند.
۹. استفاده از مرطوب کننده بعد از حمام
اکثر نوزادان، نیازی به مرطوب کننده ندارند. در واقع، برخی میتوانند باعث ایجاد بثورات روی پوست حساس نوزادان شوند. از پزشک اطفال خود بپرسید که آیا استفاده از مرطوب کننده توصیه میشود (به عنوان مثال، برخی از نوزادان مبتلا به اگزما باید از آن استفاده کنند). اغلب، مرطوب کنندههای بدون عطر و ضد حساسیت بهترین است.

۱۰. زمان مناسب برای استفاده از دوش
معمولاً بهتر است زمانی که فرزندتان به دوش گرفتن علاقه نشان داد از او پیروی کنید. بیشتر کودکان تا حدود ۶ یا ۷ سالگی شروع به دوش گرفتن نمیکنند. هنگامیکه کودکتان این کار را انجام میدهد، در نزدیکی او بمانید.
حرف آخر
با کمی تمرین میتوانید زمان حمام را به تجربهای راحت و سرگرم کننده برای کودک خود تبدیل کنید و به یاد داشته باشید، زمانی که فرزندتان در وان است همیشه حاضر و هوشیار باشید.